realitat

Aquesta quinzena coincideixen en el temps el traspàs de dos camarades i amics: Roman i Pere Ardiaca.

El primer ─31-10-2004─ ca ser sempre Roman. No va haver manera de que recuperés el Josep Serradell de la seva identitat. I com a tal el tinc guardat a la memòria. Eren els inicis dels 70 a Balaguer. A casa, encara no “cremada”, es reunia la direcció local del PSUC amb el Roman ─en altres ocasions amb el Sitges─ i feien l’anàlisi de la situació i es marcaven nous objectius.
Quan el Roman va publicar Clandestinos. Una historia que no se borrará, 1995, al primer full de l’exemplar que conservo va escriure, amb una lletra tremolosa ja, “Al company Miquel Àngel Soria un jove i veterà lluitador per las idees del socialisme. Afectuosament, Román.”
Està clar que em veia amb bons ulls i encara tenia present aquells vells temps de lluita a la clandestinitat.

Amb el Pere ens va lligar senpre la procedència. Quan va a parèixer per Lleida, a casa del camarada Sàrraga que li va donar aixopluc, jo acudia a les reunions des de Balaguer, el que el despertava records. Ja des dels inicis, la relació va anar més lluny que la simplement partidària. També és cert que, amb el pas del temps, els records poden patir modificacions.El recordo ─i hi havia una foto que deixava constància i va anar a parar a l’arxiu de la Fundació─ venent el Treball al carrer Major de Lleida. Però, sobretot, presidint un acte al Teatro Principal abans de que hagués arribat la legalització del PSUC , el 24 de juny de 1976. La sol·licitud al Govern Civil s’havia fet sota el títol “Lleida: Problemes actuals i futur democràtic” i les sigles PSUC no van ver acte de presència fins la presentació de l’acte, davant de ─aproximadament─ mil dues-centes persones.

Més articlesSegueix-nos

Comparteix

Tw
Fb

Tradueix


edita

Comunistes de Catalunya

Comunistes de Catalunya


Les coses són senceres allò que aparenten, i darrera d'elles... no hi ha res.

Jean-Paul Sartre