realitat
Sempre he sentit dir que no s’ha d’interrogar al títol, però en aquesta ocasió m’he permès la llicència. Procuraré que sigui l’excepció.

Donada la seva especialització en el món clàssic, els atomistes ─Demòcrit, Lucreci i Epicur─, i la manca de traduccions, la seva obra, en el meu cas, no va ser coneguda fins l’any 2010. Quatre anys després de la seva publicació a França, editava Península Lenin y la revolución, un títol prou atractiu.  L’interès em va portar a indagar en la seva persona per arribar a la figura de son pare, Henry Alleg, del que el Partit havia editat ¡S.O.S. América!, 1986 ─amb pròleg de l’Álvarez-Solís─ i Hiru, el 2010, l’imprescindible La question.

Sense ànims d’aixafar ningú, i per conèixer millor el personatge, cal deixar constància de la seva formació acadèmica.
Catedràtic, doctor i capacitat per dirigir investigacions en filosofia, estava també llicenciat en arqueologia i en història, diplomat en estudis aprofundits de ciències polítiques i en lletres, i titular d’un màster en economia. Titulacions que van des del 1976 fins el 2011.

A Lenin y la revolución reivindicava el paper jugat per Vladimir Illitch, en uns moments en els que la història recuperava la figura de Marx. I li atorga la consideració de “perro muerto” en els mateixos termes que Marx va utilitzar l’expressió per parlar del Hegel de finals del 1850 ─això a l’Alemanya culta─.
En una entrevista publicada a l’Humanité Dimanche, al febrer de 2015, observava “un rejovenir militant al si del PCF, especialment la creació de cercles de joventuts comunistes molt actius. [...] He pensat que tot el que he viscut podia servir per comprendre que arribar al comunisme, a les idees justes, és una caminada: es treuen els aclucalls, s’oblida de la seva tribu i les segons diuen arrels...”

En aquest record de Jean Salem em quedo amb la frase que recull de Lenin: “La revolució és la festa dels oprimits i els explotats.”

El 14 de gener passat, en el moment de la seva mort, tenia 65 anys.

Més articlesSegueix-nos

Comparteix

Tw
Fb

Tradueix


edita

Comunistes de Catalunya

Comunistes de Catalunya


Les coses són senceres allò que aparenten, i darrera d'elles... no hi ha res.

Jean-Paul Sartre